WEDSTRIJDBESCHRIJVINGEN

BESCHRIJVINGEN PER WEDSTRIJD

Op deze pagina staan de beschrijvingen van de wedstrijden, waarvan velen onder de verantwoordelijkheid van de wedstrijdcommissie, jaarlijks worden georganiseerd. De wedstrijden zijn op alfabetische volgorde gerangschikt.

Contact Wedstrijdcommissie: wedstrijd@golfclubwelderen.nl

Naast de officiële wedstrijden zijn er ook andere wedstrijdvormen die leuk zijn om onderling tussen leden, vrienden of bekenden, te spelen. Een aantal varianten kun je hier terugvinden. Probeer ze eens uit! Wellicht vergroot dit nog meer je speelplezier…

3- Stokken Wedstrijd

Jaarlijkse niet qualifying wedstrijd waarbij je maximaal vier clubs (de stokken), naar eigen keuze, in je tas mee mag nemen (incl. de putter). Door van te voren goed na te denken hoe je de verschillende holes denkt te kunnen gaan spelen kom je tot de (juiste?) samenstelling van je set.

Deze spelvorm is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Je leert de clubs die je tot je beschikking hebt beter te gebruiken. Ook leuk om te zien hoe je flight genoten soms een geheel andere (verkeerde) keuze hebben gemaakt… 😉

Spelvorm : Stableford individueel
Qualifying: niet
Inschrijven : Via E-Golf4U
Prijzen : Afhankelijk van aantal deelnemers
Kosten : Zie wedstrijd informatie E-Golf4U

Bitterballen / Snertcompetitie

Deze wedstrijd wordt door de golfbaan georganiseerd.

Voor deze wedstrijd kun je vooraf inschrijven, inloop behoort zolang er plaatsen beschikbaar zijn ook tot de mogelijkheid. De wedstrijd wordt in principe eens in de 14 dagen georganiseerd. De exacte data zijn in de wedstrijdkalender terug te vinden.

Deze wedstrijd staat ook open voor niet-leden en leden die nog geen regelexamen gedaan hebben.  Maar die wel al een aantal lessen hebben gehad en waarvan de Pro aangeeft dat zij voldoende golfvaardig zijn. De wedstrijd wordt over 9 holes  gespeeld. 

Deelnemers melden zich op tijd bij de wedstrijdleiding in het clubhuis.
Na afloop van de gespeelde ronde wordt zomers op kosten van de exploitant per team een portie bitterballen en ’s winters per persoon een kop snert verstrekt.

Spelvorm : Stableford op de Par 3-4 en op de hole 1 t/m 9 op de CC.
Aantal clubs: max. 10
Afslag: heren vanaf blauw en dames vanaf rood.
Inschrijven : Melden bij de wedstrijdleiding in het clubhuis.
Prijzen : Geen, alleen birdie ballen
Inschrijfgeld : n.v.t.

Corrie-Gert-Jan Vink Bokaal Wedstrijd

Deze wedstrijd is vernoemd naar de oprichters en eigenaren van de Golfbaan Welderen. Deze wordt jaarlijkse georganiseerd en luidt de opening van het seizoen in. De wedstrijdvorm is Texas-scramble. Dit houdt in dat het team (een flight van 4 personen) gezamenlijk proberen om met zo min mogelijk slagen uit te holen. Alle teamspelers slaan af, kiezen de bal met de beste ligging, en gaan vanaf die positie verder, ieder teamlid weer met zijn eigen bal. De team met het beste resultaat krijgt de fel begeerde Vink Bokaal.

Gedurende de wedstrijd (shot-gun), is er baan catering, geheel verzorgt en beschikbaar gesteld door de exploitant.

Spelvorm : Stableford met team hcp-verrekening
Inschrijven : Via E-Golf4U, deelname toegestaan voor alle clubleden
Maximale: playing-handicap 36 (d.w.z. voor de spelers met een hogere handicap, wordt er uitgegaan van een phc van 36).
Prijzen : De winnaar krijgt de wissel Vink Bokaal
Kosten : Geen

Cross-Country

Deze jaarlijkse terugkerende fun-wedstrijd wordt gespeeld op een alternatief parcours welke door de wedstrijdcommissie wordt uitgezet op de CC.

Het alternatieve parcours kan ieder jaar weer anders zijn. Het aantal holes bedraagt 18 maar kan soms minder zijn. Deelnemers die de CC baan inmiddels kunnen dromen, zullen opnieuw verrast zijn van de nieuwe uitdagingen die deze wedstrijd biedt. Het gebruik van afstandmeters is tijdens deze wedstrijd niet toegestaan. Je wordt teruggeworpen op je eigen zintuigen..

Spelvorm : Stableford met een aangepaste hcp-verrekening
Inschrijven : Via E-Golf4U, deelname alle leden toegestaan.

Maximale: playing-handicap 36 (inschrijven met hogere hcp is echter toegestaan)
Prijzen : Voor de winnaar en de 2e en 3e plaats
Kosten : Zie E-golf4u

Elster Toren

Jaarlijkse fun-wedstrijd om de ‘Elster Toren’ (ingelijste afbeelding van de karakteristieke kerktoren van Elst).


Je schrijft in als team. De team-handicap wordt berekend a.d.h.v. de individuele handicap van beide spelers. De spelvorm is greensome. Dit houdt in dat beide spelers afslaan, de bal met de beste ligging wordt gekozen. De partner van de speler wiens bal is gekozen maakt de volgende slag, waarna de spelers beurtelings om-en-om slaan totdat er is uitgeholed. 

In tegenstelling tot de mixed-foursome clubkampioenschappen waar tot op de scherpte van het mes wordt gestreden, betreft het hier een echte fun-wedstrijd. De gevaren die bij voornoemde spelvorm om de hoek komen kijken, spelen hier dus geen rol (zie betreffende wedstrijdbeschrijving). Je kunt dus op een ontspannen manier met je partner de baan in- èn weer afgaan.. 🙂

Spelvorm : Stableford met hcp-verrekening

Deelname: Alle leden met een whs (max. phc 36)
Inschrijven : Via E-Golf4U
Prijzen : De ‘Elster-toren’ en verder afhankelijk van aantal deelnemers
Kosten : Zie wedstrijd informatie E-Golf4U

(Mixed) Foursome Matchplay Clubkampioenschappen

Jaarlijkse (mixed) foursome club-wedstrijd. Een van de spelers slaat op de even-holes af, de andere speler op de on-even-holes. De speler die niet heeft afgeslagen speelt de afgeslagen bal van de ander door. Er wordt om en om verder gespeeld totdat de bal is uitgeholed. Het uitdagende van deze spelvorm is dat je je medespeler moet kunnen vergeven dat hij jouw fantàstische afslag met één slag deskundig om zeep weet te helpen. Nog uitdagender is om het jezèlf te kunnen vergeven wanneer je iets vergelijkbaars weet te bewerkstelligen.

Het kampioenschap wordt gespeeld over meerdere rondes. In iedere ronde vallen er een aantal teams af. Op de slotdag wordt ’s ochtends de halve finale gespeeld en ’s middags spelen de 4 teams om de 1e t/m de 4e plaats.

Wanneer het aantal deelnemende teams erg groot is, worden er in voorrondes gehouden. De beste teams gaan door naar de uiteindelijke wedstrijd. 

De mixed foursome is een variant op deze spelvorm waarbij het team bestaat uit een man en een vrouw.

Spelvorm : Matchplay zonder hcp-verrekening
Inschrijven : Via E-Golf4U
Prijzen : Afhankelijk van aantal deelnemers
Kosten : Zie wedstrijd informatie E-Golf4U

Handicart Sponsoring Wedstrijd

Jaarlijkse gespeelde wedstrijd waarvan de opbrengst gaat naar Stichting Handicart.
De organisatie is in handen van de handicart consul van Golfclub Welderen namens de Stichting Handicart. De Stichting Handicart is in 1986 opgericht, met als doel, tijdelijk of permanent mindervalide golfers in staat te stellen het golfspel te blijven beoefenen, middels het beschikbaar stellen van buggy’s (handicarts). Voor meer informatie zie: Handicart

Zie aankondiging op E-Golf4U en specifieke flyer. Het winnende team wordt uitgezonden naar de regio-finale en maakt kans op deelname aan de landelijke finale.

Spelvorm : Stableford qualifying
Inschrijven : Via E-Golf4U
Prijzen : Nader te bepalen door de wedstrijdleiding
Kosten : Zie wedstrijd informatie E-Golf4U

 

Laddercompetitie

Een reeks van matchplay wedstrijd tussen twee spelers waarbij wordt gestreden op een (hoger) plekje op de ladder.

Het stelt leden in staat op een zelf gekozen moment van de dag en week een wedstrijd te spelen tegen een zelf gekozen tegenstander die een trede hoger op de ladder staat. Leer in korte tijd veel nieuwe leden kennen, en wellicht ontstaan er geheel nieuwe vriendschappen!

Spelvorm : Matchplay met 100% handicap verrekening
Inschrijven : Via E-Golf4U tot 1 mei (hierna op binnenkomst onderste trede, tot uiterlijk 30 juni)
Prijzen : 1, 2 en 3e plaats, plus extra prijzen
Kosten : Zie pagina laddercompetitie

Landgoedtroffee

Dit is een geheel nieuwe wedstrijd die dit jaar (2021) voor het eerst gehouden zal worden. De Golfclubs Welderen en Bleijenbeek zullen strijden om een wissel-trofee. Opzet en spelvorm moeten nog verder uitgewerkt worden. Zodra deze bekend is zal er de nodige publiciteit aan worden gegeven.  Deze pagina wordt dan verder uitgewerkt.

Maandagwedstrijd

Een stableford of strokeplay wedstrijd (meestal qualifying) voor alle dames en heren van Golfclub Welderen welke in principe op iedere maandag gespeeld wordt. Een WHS-handicap is verplicht. Er wordt gestart op handicap, waarbij de spelers met de laagste handicap het vroegst starten. Een aantal keer per jaar is er een ‘Masterplaats’ te vergeven. De  reglementen zijn elders op deze website te vinden. Dit houdt in dat de winnaar het jaar daarop een uitnodiging voor deelname aan de ‘Masters’ krijgt.

De wedstrijd is overwegend druk bezocht, dus schrijf je tijdig in. Door regelmatig aan deze wedstrijd deel te nemen, doe je veel (wedstrijd) ervaring op, je speelt doorgaans met flightgenoten met een vergelijkbare handicap en kunt dus ook veel van elkaars fouten leren… 😉

Spelvorm : Stableford – qualifying met handicap verrekening.
Inschrijven : Via E-Golf4U tot maandagochtend 8.00 uur. Ongeveer 15-20 min. na sluiten van de inschrijving wordt de startlijst bekend.
Prijzen : Afhankelijk van aantal deelnemers
Kosten : Zie wedstrijd informatie E-Golf4U

Maandbeker A en B

De maandbeker is een serie van zeven wedstrijden die in de maanden april, mei, juni, juli, augustus, september en oktober gespeeld worden. Na de zeven wedstrijden, waarvan de vijf beste resultaten tellen, is de speler/speelster met de beste score de “Overall Winnaar”.

De wedstrijden worden gehouden in verschillende categorieën t.w. de A en de B. Op basis van je handicap word je ingedeeld zodat de verschillende speelsterktes meer overeen komen. Daarnaast wordt er (anders dan bij de club-kampioenschappen) rekening gehouden met je handicap zodat iedere deelnemer een faire kans heeft om te winnen. 

De A- categorie speelt, heren vanaf wit en dames vanaf blauw, stroke-play, de B-categorie stableford. Behalve het feit dat je een wedstrijd kunt winnen, kun je ook wedstrijdpunten verdienen. Degene die aan het eind van het seizoen de meeste punten heeft verzamelt, is de winnaar van de maandbeker trofee.

Door deel te nemen leer je nieuwe clubleden kennen, wedstrijdervaring op te doen, je spel te verbeteren en na afloop, gezellig te socializen op het terras van hole 19.

De drie categorieën:
* Maandbeker A blauw/wit   phcp 0 – 18.4
* Maandbeker B 18 holes rood/geel  phcp 18.5 – 40

Spelvorm : Maandbeker A netto strokeplay
Spelvorm : Maandbeker B stableford

Voor het overall-klassement telt bij de A categorie de nette score
Bij B de stableford punten

Inschrijven : Via E-Golf4U, deelname jeugd toegestaan
Prijzen : Afhankelijk aantal deelnemers
Kosten : Zie wedstrijd informatie E-Golf4U

Masters

Jaarlijkse wedstrijd om de Kampioen der Kampioenen te bepalen. Deelname alleen op uitnodiging van het bestuur.

Aan het begin van het jaar bekijkt het bestuur of een eventuele herziening van de toewijzing van (het aantal) masterplaatsen gewenst is. De winnaars van expliciet benoemde wedstrijden zullen uitgenodigd worden voor deelname aan ‘De Masters’ in het volgende kalenderjaar.

De winnaar van de Master (‘De Master’) van 202x wordt de speler/speelster met de hoogste netto score. Bij gelijke stand wint de speler/speelster met de hoogste WHS-hcp.

Eeuwige roem valt de winnaar ten deel…

Spelvorm : strokeplay individueel
Inschrijven : op uitnodiging
Prijzen : voor de winnaar en runner-up
Kosten : Geen
Winnaar wordt vermeld op de Kampioensplaquette.

Matchplay Clubkampioenschappen

De jaarlijkse wedstrijd om het clubkampioenschap Matchplay voor zowel dames als heren.
Voor deelname is een WHS-hcp vereist. Op de finale dag wordt gespeeld vanaf de zgn. back tees.

De wedstrijd wordt gehouden in verschillende categorieën, t.w. de categorie A, B en senioren.

De drie categorieën:
* categorie A blauw/wit   phcp 0 – 18.4
* categorie B rood/geel  phcp 18.5 – 36
* senioren (60+) rood/geel

In de A-categorie mag er geen gebruik worden gemaakt van een handicart.

Alleen de winnaars uit de A categorie (de clubkampioenen) worden vermeld op de ‘Kampioensplaquette’.

Spelvorm : Matchplay zonder hcp-verrekening
Inschrijven : Via E-Golf4U, deelname jeugd is toegestaan
Prijzen : Voor winnaar en runner-up bij de Dames en de Heren
Kosten : Geen

Nieuwe ledenwedstrijd

Een keer per maand wordt er op de par 3/4 baan een wedstrijd georganiseerd voor nieuwe leden. Ook worden er een paar wedstrijden op een aantal holes van de grote baan gehouden. De wedstrijd is voorbehouden voor leden met de status ‘nieuw lid’ òf potentiële leden op uitnodiging van de golfbaan. Doel is om de deelnemers ervaring op te laten doen met het gezamenlijk beoefenen van de golfsport en het opdoen van wedstrijd ervaring. Een aanrader en zeker een ‘must’ voor iedere beginnende golfer…

De deelnemers worden begeleid door leden uit de nieuwe-ledencommissie. Dit zijn allemaal ervaren golfers die de deelnemers begeleiden gedurende de wedstrijd. Zij geven geen technische adviezen (die zijn aan de pro’s voorbehouden), maar geven uitleg over de spel- en baanregels alsmede etiquetten die in de baan gelden.

Spelvorm : stableford met hcp-verrekening
Inschrijven : Via E-Golf4U
Prijzen : Afhankelijk van het aantal deelnemers.
Kosten : Geen

Old Grand Dad

Wedstrijdserie georganiseerd onder supervisie van landelijke Stichting Old Grand Dad. (klik voor meer informatie) De baten komen ten goede aan projecten voor minder bedeelde kinderen.

Deelname alleen voor die mannelijke leden van Golfclub Welderen die niet alleen voor nageslacht hebben gezorgd maar die ook aantoonbaar vruchtbaar zijn gebleken. ook wel opa’s (grand dad’s) genoemd…

Er worden twee wedstrijden gespeeld. Waarvan de beste drie spelers naar de regio finale gaan en daarna eventueel naar de landelijke finale. Zie voor data speeldagen de wedstrijdkalender.
Voor meer inlichtingen: Club consul OGD

Spelvorm : Stableford en Strokeplay
Inschrijven : Via E-Golf4U
Prijzen : Afhankelijk van aantal deelnemers
Kosten : Zie wedstrijd informatie E-Golf4U

Rydercup Bleijenbeek - Welderen

Sinds 2022 wordt jaarlijks de landgoed bokaal gespeeld. Dit is een wedstrijd tussen de teams van Golfbanen Landgoed Welderen en Landgoed Bleijenbeek. Flights bestaande uit twee spelers van Welderen en twee spelers van Bleijenbeek spelen foursome matchplay waarbij iedere gewonnen hole een punt oplevert voor betreffende golfbaar. Het totaal aantal punten dat alle teams van een golfbaan verdient heeft bepaald uiteindelijk de dagwinnaar. De winnaar neemt behalve onsterfelijke roem de bokaal mee naar het clubhuis!

Spelvorm : Foursome Matchplay dubbel negen met Hcp verrekening.
Inschrijven : Per koppel via E-Golf4U
Prijzen : Rydercup bokaal
Kosten : Zie wedstrijd informatie E-Golf4

Slotdag

Jaarlijkse wedstrijd ter afsluiting van het seizoen. 

Spelvorm : Texas-scramble
Inschrijven : Via E-Golf4U, deelname jeugd toegestaan
Prijzen : Voor winnaars dames en heren en de runner-up
Kosten : Geen

Stroke-play Clubkampioenschappen

Jaarlijkse wedstrijd om het clubkampioenschap Strokeplay voor dames en heren.  De wedstrijden worden gehouden in verschillende categorieën. Op basis van je handicap word je ingedeeld zodat de verschillende speelsterktes meer overeen komen. Omdat het clubkampioenschappen zijn, en de beste speler zich clubkampioen mag noemen, vindt er geen handicap verrekening plaats. Het laagste aantal werkelijk gemaakt slagen (strokes) is dus bepalend voor de (eind)ranglijst.

De startlijst wordt samengesteld op basis van handicap. De laagste handicaps starten als eerste.

De drie categorieën:
* categorie A blauw/wit   phcp 0 – 18.4
* categorie B rood/geel  phcp 18.5 – 36
* senioren (60+) rood/geel

Wanneer het aantal deelnemende spelers erg groot is, worden er voorrondes gehouden. De beste spelers gaan door naar de uiteindelijke wedstrijd. In de A-categorie mag er geen gebruik worden gemaakt van handicarts.

Spelvorm : Strokeplay zonder hcp-verrekening
Inschrijven : Via E-Golf4U, deelname jeugd toegestaan
Prijzen : Voor winnaars dames en heren en de runner-up
Kosten : Geen
De winnaars uit de A-categorie (de clubkampioenen) worden vermeld op de Kampioensplaquette.

Vrijwilligersdag wedstrijd

Jaarlijkse wedstrijd waaraan clubleden die als vrijwilliger wezenlijke werkzaamheden/diensten voor de club hebben gedaan kunnen deelnemen. Deelname vindt alleen plaats op uitnodiging van het bestuur. De wedstrijd wordt afgesloten met een diner.

Spelvorm : De organisatoren bepalen de spelvorm.
Inschrijven : Op uitnodiging
Prijzen : Bepaald door organisatie
Kosten : Zie wedstrijd informatie E-Golf4U

Valentijnswedstrijd

Jaarlijkse (evt. mixed) greensome stableford wedstrijd die in een van de eerste maanden van het kalenderjaar gespeeld wordt. 

Beide spelers slaan af, de bal met de beste ligging wordt gekozen. De partner van de speler wiens bal is gekozen maakt de volgende slag, waarna de spelers beurtelings om-en-om slaan totdat er is uitgeholed.

Deze wedstrijd biedt de spelers een uitstekende gelegenheid om zijn/haar/x ‘Valentijn’ je van je beste kant te laten zien.

Voor de fanatieke golfer: dat hoeft niet persé een mooie slag te zijn.. ?

Het aantal slagen dat het team meekrijgt is een gemiddelde van de speelsterkte van beide spelers waarbij vaak ook nog een correctiefactor wordt toegepast.

Spelvorm : Stableford greensome
Inschrijven : Via E-Golf4U
Prijzen : Winnaar en 2e en 3e plaats.
Kosten : Zie wedstrijd informatie E-Golf4U

Vlaggetjes Wedstrijd

Jaarlijkse wedstrijd die op koningsdag (27 april) gespeeld wordt.

De wedstrijdvorm is strokeplay. Iedere deelnemer krijgt bij de start een oranje vlaggetje met zijn naam er op. Het aantal slagen dat een deelnemer krijgt is 72 plus het aantal slagen van zijn playing handicap. Er wordt vanaf de oranje tee afgeslagen dus met bijbehorende playing handicap. Eventueel wordt er nog een correctie factor toegepast.

Iedere hole moet verplicht worden uitgeholed. Zodra een speler door zijn aantal slagen heen is, wordt het vlaggetje geplaatst daar waar de bal na zijn laatste slag beland is. De speler die hole 18 heeft uitgeholed en het hoogste aantal slagen over heeft, is de winnaar. Heeft geen enkele speler hole 18 uitgeholed,  dan is de winnaar degene van wie het vlaggetje het dichts bij de vlag van hole 18 is gekomen.

Eeuwige roem voor de winnaar èn voor degene van wie het vlaggetje het minst ver is gekomen…

Het eerste wilt iedereen, het laatste niemand. En iedere speler kent wel een of meerdere leden waarvan hij hoopt dat deze minder vèr zijn gekomen dan hijzelf. Ook nu blijkt dat niet alleen vrouwen nieuwsgierig zijn…

Spelvorm : Strokeplay met hcp-verrekening
Inschrijven : Via E-Golf4U, deelname voor alle leden toegestaan.
Prijzen : Voor winnaar en 2e en 3e plaatsen
Kosten : Geen 

Winter/Zomer Greensome competitie

De zomer- en wintercompetitie zijn matchplay competities voor teams die in poules worden gespeeld. De teams kunnen in verschillende samenstelling gespeeld worden, dames, heren of een mixed-team. De wedstrijden worden op de grote baan gespeeld en voor deelname is een WHS-handicap vereist. Deelname met een WHCP < 54.  De teamhandicap wordt bepaald door het gemiddelde van de WHS-handicap van beide spelers te berekenen. Beide spelers slaan af, de bal met de beste ligging wordt gekozen. De partner van de speler wiens bal is gekozen maakt de volgende slag, waarna de spelers beurtelings om-en-om slaan totdat er is uitgeholed. Ieder teamlid moet tenminste 4 keer afgeslagen hebben of de eerste 9 en op de tweede 9 holes. Zodra de inschrijfperiode is afgesloten en de poule-indeling is bekend (een poule bestaat doorgaans uit 5 of 6 teams) kunnen de teams onderling afspraken maken. Wanneer en waar (Welderen, Bleijenbeek of wellicht elders) wordt er gespeeld. Alle 18 holes worden uitgespeeld, m.a.w. iedere gespeelde hole telt mee voor de stand. Aan het eind van de afgesproken wedstrijdperiode gaan de winnende teams van de verschillende poules door naar de kruisfinales. De uiteindelijke finale wordt in het weekend gespeel. De niet finalisten kunnen op dezelfde dag deelnemen aan een stableford 'best-of-the-rest wedstrijd'. In de periode april-oktober wordt de zomercompetitie gehouden. In de periode november-maart wordt de wintercompetitie gespeeld.

Spelvorm : Foursome Matchplay dubbel negen met Hcp verrekening.
Inschrijven : Per koppel via E-Golf4U
Prijzen : Afhankelijk aantal deelnemers
Kosten : Zie wedstrijd informatie E-Golf4

G-W5LYCT7MKN