Op 1 januari 2021 is in Nederland een nieuw handicapsysteem voor golfers ingevoerd. Het World Handicap System (WHS) heeft het huidige EGA Handicap Systeem vervangen. Hieronder wordt uiteengezet hoe het nieuwe WHS werkt
Deel 1
Het handicapsysteem gaat veranderen!
We hebben al weer een paar rondjes mogen golfen en sinds dinsdag 19 mei 2021 s het ook weer mogelijk om Q-kaarten te spelen Op wedstrijden moeten we nog even wachten.
Toch raden wij je aan om zoveel mogelijk Q-kaarten te gaan spelen en wel hierom: m.i.v. 1 januari 2021 gaat ook Nederland over op een ander handicap-systeem en wel het World Handicap System (WHS): een uniforme berekening van de golfhandicap voor alle golfers, waar ook ter wereld. Vanaf 2021 kun je dan ook al je Q-kaarten, die je in het buitenland hebt gespeeld, inleveren. Voorheen kon dat alleen in landen die ook het EGA (European Golf Association) handicapsysteem hanteerden.
Waarom dit jaar zoveel mogelijk Q-kaarten spelen? Je handicap reflecteert je speelsterkte en wordt gebruikt om op gelijke voet met andere spelers in competitie te spelen. In het WHS wordt een handicap bepaald door het gemiddelde van je beste 8 scores van je laatste 20 rondes.
De waarden waarmee een handicap wordt berekend zullen geen stableford-punten meer zijn. In het WHS wordt gekeken naar je bruto score tot een maximum van een netto double bogey (de eerste score die geen stableford-punten meer oplevert).
Wat kan dat concreet betekenen?
- • Bij de EGA handicap zakt je handicap na een goede ronde altijd terwijl dat bij de WHS handicap niet zo hoeft te zijn, het gaat immers om het gemiddelde van je beste scores.
- • Bij de EGA handicap stijgt je handicap na een slechte ronde altijd met 0.1 terwijl dat bij de WHS handicap wel eens meer dan 0.1 zou kunnen zijn, het gaat immers om het gemiddelde van je beste scores.
Wanneer je EGA handicap eind 2020 wordt omgezet naar de WHS handicap zal deze daarom ook voor de meeste spelers omhoog gaan. Bij de omzetting zullen scores vanaf 2016 worden gebruikt, maar als je bijvoorbeeld alleen dit jaar al 20 scores noteert, tellen alleen daarvan de beste 8 scores.
Deel 2
Het handicapsysteem gaat veranderen!
In het voorgaande deel vertelden wij jullie over het nieuwe handicapsysteem dat per 1 januari 2021 is ingevoerd, het World Handicap Systeem (WHS).
Zoals we al uitlegde krijg je een handicap die is gebaseerd op het gemiddelde van de beste 8 van de laatste 20 qualifying scores.
Van elke ronde die je loopt wordt berekend welke handicap daarbij hoort. Uitgangspunt is uiteraard je handicap van dat moment.
In dit deel gaan we in op het nieuwe fenomeen: De aangepaste bruto score.
In het WHS zijn niet je stableford-punten leidend, maar wordt er gekeken naar je bruto score tot een maximum van een netto dubbele bogey (de eerste score die geen stableford-punten meer oplevert). Dat noem je de aangepaste bruto score (ABS).
In het volgende plaatje is dit uitgewerkt. Het gaat in dit geval om een speler met hcp 19 die op deze baan 23 slagen meekrijgt:
Op de holes met een vetgedrukte stroke Index krijgt de speler 2 slagen mee en op de andere 1 slag. Op de holes waar geen stablefordscore is ingevuld, wordt nu een aangepaste score genoteerd van de eigen netto dubbele bogey. Kijk bijvoorbeeld naar hole 11. Daar had de speler 9 slagen nodig, maar bij een 8 werden al geen stablefordpunten meer gehaald. Dus noteren we hier een 8. De ABS voor deze kaart is daarom 98.
Ter controle kan de ABS ook worden afgeleid van de stablefordscore.
Je gebruikt hiervoor de volgende formule:
ABS = (Par + PHcp) – (stbpunten – 36) = (72 + 23) – (33 – 36) = 98
Om zo snel mogelijk aan dit systeem te wennen, kun je jezelf aanleren om tijdens stablefordwedstrijden bij iedere hole waar je geen punten meer kan halen, het aantal slagen te noteren dat net geen stablefordpunten meer oplevert. Overigens wordt in een strokeplaywedstrijd op dezelfde manier de ABS berekend. Je moet op de kaart natuurlijk alle slagen noteren, maar voor de handicapberekening wordt de score per hole herleid naar een maximum van een netto dubbel bogey.
In het volgende deel leggen we uit hoe deze aangepaste bruto score zal worden vertaald naar de bijbehorende handicap.
Deel 3
In het voorgaande deel gaven wij aan uit te gaan leggen hoe De aangepaste bruto score wordt vertaald naar de bijbehorende handicap. Dit wordt in het nieuwe World Handicap Systeem het dagresultaat genoemd.
Stel dat een speelster met handicap 21 op onze baan een aangepaste bruto score van 98 behaald. Om nu te bepalen welke dagresultaat bij deze score hoort, zijn een aantal gegevens nodig, namelijk:
- • Uiteraard de zojuist gelopen AANGEPASTE BRUTO SCORE en daarnaast,
- • De COURSE RATING van de baan,
- • De SLOPE RATING van de baan.
Deze gegevens zijn allemaal te vinden op de scorekaart of op de handicaptabel. De laatste twee, Course en Slope rating, zeggen iets over de moeilijkheid van de baan (zie ook onderstaande afbeelding). Zoals je ziet is de baan het moeilijkst als je van de gele tee speelt. De course rating en de slope rating zijn dan het hoogst.
Stel de genoemde ronde is door een dame gelopen vanaf de rode tee. De benodigde gegevens zijn dan:
- • Aangepaste bruto score = 98;
- • Course rating van de baan = 72,6;
- • Slope rating van de baan = 122.
De bij deze aangepaste bruto score behorende handicap wordt dan als volgt berekend:
Dagresultaat = (113 / slope rating) x (Aangepaste bruto score – Course rating)
In dit voorbeeld is het dagresultaat = (113 / 122) x (98 – 72,6) = 23,5. Zou zij een aangepaste brutoscore van 95 (36 stablefordpunten) hebben behaald, was het dagresultaat 20,7 geweest en dat komt overeen met haar exact handicap van 21. Overigens wordt het dagresultaat automatisch berekend in E-Golf4U zodra de kaart is ingevoerd.
Het dagresultaat telt mee bij de laatste 20 scores die je nieuwe handicap bepalen.
Hoe dat werkt, leggen we in het volgende deel uit.
Deel 4
Nederland is dus overgestapt van het EGA naar het World Handicap System, dat over de hele wereld wordt gebruikt om een handicap vast te stellen. Uitgangspunt voor het nieuwe handicapsysteem zijn de beste 8 kaarten van de laatste 20 qualifyingkaarten die zijn ingeleverd.
In voorgaande delen is uiteengezet dat de aangepaste bruto score wordt berekend. Dit is de bruto score waarbij je op elke hole maximaal je eigen par (= par van de baan plus uw handicapslagen) + 2 slagen noteert. Bijv.: je speelt een par 4, je krijgt op deze hole 2 slagen mee, dus je noteert maximaal een 8.
Je hebt kunnen lezen hoe de aangepaste bruto score wordt vertaald naar een handicap, ook wel het dagresultaat genoemd. Hiervoor wordt de volgende formule gebruikt:
Dagresultaat = (113 / Slope rating) x (Aangepaste bruto score – Course rating)
We leggen nu uit hoe de laatste 20 dagresultaten worden omgezet naar jouw handicap.
In onderstaand overzicht staan de laatste 20 kaarten van een speler. Je ziet de datum, de slope- en courserating van de baan, de behaalde aangepaste bruto score en het daaruit berekende dagresultaat.
Aan het begin hebben we verteld dat het berekenen van de handicap gaat over de beste 8 van de laatste 20 kaarten. Die beste 8 kaarten zijn hier geel gemarkeerd. Dit zijn dus de beste 8 ‘dagresultaten’. Om tot de handicapberekening te komen, tel je deze dagresultaten bij elkaar op, deelt ze door 8 en het gemiddelde, in dit geval 13.0, is de handicap van deze golfer.
Nu heeft deze persoon een nieuwe ronde gespeeld en de kaart ingeleverd. Alle kaarten schuiven een stukje op, de nieuwe komt binnen en de laatste valt eruit (zie onderstaand plaatje). De laatste was een hele goede, want die behoorde tot de beste 8 dagresultaten. Daar had de persoon een dagresultaat van 12.1. De nieuwe is ook een goede kaart met 14.5 maar minder goed dat de kaart die eruit valt.
Als je nu het gemiddelde van de beste 8 kaarten berekent, komt je op een handicap van 13.3. Dat is 0,3 hoger dan zijn laatste handicap, waaruit mag blijken dat in het WHS de handicap sterker kan stijgen dan nu het geval is. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk kaarten in te leveren. Zo krijgt je een handicap die de juiste speelsterkte reflecteert.
Dit is in grote lijnen hoe het World Handicap System werkt. Heb je vragen over het WHS? Stuur een mail aan handicap@golfclubwelderen.nl of kijk op https://www.golf.nl/whs.
Deel 5
WHS: ik snap er niets van
(Troost je: Je bent niet de enige!)
In een aantal nieuwsbrieven hebben we geprobeerd je mee te nemen met de verandering in de handicapberekening door de invoering van het WHS (World Handicap System). Wij snappen dat het sommigen zal duizelen, want het is best ingewikkeld. Maar gelukkig hebben we de computer die het allemaal keurig zal uitrekenen. Om de situatie tussen straks en nu duidelijk te maken, hebben we de verschillen nog even op een rijtje gezet.
Net als nu zal de computer het werk doen. Bij de invoering van het WHS rekent de computer de eerste WHS-handicap van iedere golfer uit. En als een speler na invoering van het WHS een qualifying score inlevert, dan rekent de computer ook automatisch de nieuwe WHS-handicap van deze golfer uit.
Een WHS-handicap wordt bepaald door het gemiddelde van je beste 8 prestaties in je laatste 20 qualifying ronden. En zoals gezegd: de computer berekent elke keer je nieuwe handicap. Van elk van deze 8 beste prestaties wordt de daaruit volgende handicap berekend: dit is het dagresultaat.
Wanneer je nu een score invult welke in de buffer valt, heeft dat geen gevolg voor je handicap. Straks in het WHS wordt bij deze score een dagresultaat berekend door de computer waardoor er wel degelijk iets in je handicap kan veranderen, immers de reeks van 20 schuift op en daarmee de beste 8.
Net als nu, neem je de bal op als je geen slagen meer hebt en geen stablefordpunten meer kunt scoren, behalve natuurlijk bij een strokeplay wedstrijd.
Net als nu, voer je gewoon de slagen in op de E-Golf4U webapp of NGF-app, waarbij het niet uitmaakt welke spelvorm wordt gebruikt (stableford, strokeplay, tegen PAR, etc). De computer rekent vervolgens het dagresultaat uit.
Wat niet meer als nu is, is het feit dat je na je ronde al weet wat het gevolg is voor de hoogte van je handicap, want dat volgt pas ná invoering in de computer. En om het toch even lastig te maken, een eventuele PCC (Playing Conditions Calculation), wat in het EGA-systeem de CBA (Computed Buffer Adjustment) is, komt pas een dag later door.
Wat ook niet meer als nu is, is de hoogte van je handicap. Bij de meeste spelers zal de eerste WHS-handicap hoger zijn dan de laatste EGA-handicap. Wees er blij mee. Wanneer je regelmatig een qualifying kaart inlevert volgt vanzelf de handicap die hoort bij jouw niveau. Allemaal keurig uitgerekend door de computer, die in de periode van 16 december tot 4 januari door de NGF wordt ingericht om het straks volgens de regels van het WHS te gaan uitvoeren. Tijdens die periode worden er geen qualifying scores verwerkt en worden er ook geen andere handicapaanpassingen doorgevoerd. Vanaf 4 januari 2021 wordt op je digitale NGF-pas zowel de huidige EGA-handicap als de nieuwe WHS-handicap getoond.
In het volgende deel gaan we verder in op het migratietraject van EGA- naar WHS-handicap. Heb je vragen over het WHS: mail naar handicap@golfclubwelderen.nl of kijk op www.ngf.nl/whs.
Deel 6
Wereld Handicap Systeem (samenvatting en migratietraject)
Met een aantal publicaties ben je geïnformeerd over het World Handicap Systeem (WHS) dat op 1 maart 2021 in plaats komt van het huidige EGA-systeem. In de praktijk verandert er weinig. Na de invoering van het WHS kun je net als nu een qualifying ronde spelen, de score invoeren en deelnemen aan wedstrijden. We hebben je uitgelegd hoe de WHS-handicapberekening werkt, maar je hoeft het eigenlijk niet te weten want de app (E-Golf4U of GOLF.nl) zal je nieuwe WHS-handicap automatisch berekenen.
Als het WHS is ingevoerd moet je – net als nu – vóór je ronde aangeven dat je een qualifying ronde gaat spelen. In de app geef je aan van welke kleur tee je speelt en wie je marker is. De marker moet je score na afloop elektronisch goedkeuren.
Eén ding wordt wel anders. Als je na de ronde je score invoert, dan laat de app zien wat je handicap waarschijnlijk gaat worden. Dat is in 90 procent van de gevallen ook je nieuwe handicap. Maar pas de volgende ochtend toont de app je definitieve nieuwe handicap. Dat komt omdat er ‘s nachts een handicapcorrectie wordt uitgevoerd – dat heet de PCC (Playing Conditions Calculation). Er wordt dan gekeken naar alle scores die zijn ingeleverd op de baan waar jij een qualifying ronde hebt gespeeld. Soms speelt een baan moeilijker dan normaal, bijvoorbeeld door het weer. In dat geval is jouw qualifying score misschien beter dan normaal en dan wordt je provisionele handicap in de nacht gecorrigeerd. De mogelijke handicapaanpassing in de nacht, de PCC, gebeurt automatisch. Op de app zie je ’s ochtends je definitieve nieuwe handicap.
Migratietraject
Al voor de invoering van het WHS kon je op de digitale NGF-pas zien wat op dat moment je te verwachten WHS-handicap is. Je WHS-handicap werd dan getoond naast je EGA-handicap. Je moest er wel rekening mee houden dat je na de invoering van het WHS een hogere handicap zal krijgen dan vlak voor de invoering. Dat geldt voor heel veel spelers en het komt omdat de WHS-handicapberekening anders werkt dan de berekening waarmee we nu werken. Vooral de golfers met handicap 36 en hoger kregen te maken met forse stijgingen, soms wel tot 10 punten hoger.
Eind februari, vlak voor de invoering van het WHS, werd je handicap een korte periode, hooguit een week, “bevroren”. Je kon dan wel gewoon qualifying scores inleveren maar die werden even in een wachtrij geplaatst en pas verwerkt zodra de “vriesperiode” voorbij was.
De komst van het WHS brengt overigens een aantal leuke veranderingen met zich mee. Na de invoering van het WHS is het bijvoorbeeld mogelijk om op golfbaan Welderen een qualifying ronde over 9, 10, 14 of 18 holes te spelen! En na de invoering van het WHS mag iedereen – ook spelers met een handicap van 4,4 en lager – qualifying rondes spelen, ook over 9 of meer holes.
Deel 7
World Handicap Systeem is inmiddels LIVE!
Het World Handicap is Systeem (WHS) vervangt vanaf 1 maart het (nu) oude European Golf Association (EGA) handicapsysteem. De Regel- en handicapcommissie heeft hard gewerkt om vooral alle buitenlandse kaarten nog in de database van de NGF op te laten nemen zodat die ook mee telden bij de berekening van de WHS-handicap. Je WHS-handicap staat nu vast en de tijd was gekomen om de baan in te gaan met deze, in de meeste gevallen verhoogde, handicap. Wat betekent de WHS-handicap nog meer voor jou?
1. NGF-pas. Op je (digitale) NGF-pas vind je alleen de WHS-handicap en worden al je qualifying kaarten berekend volgens dit nieuwe systeem. We hebben je daar al het nodige over uitgelegd.
2. Handicaptabellen. Er zijn nieuwe handicaptabellen uitgebracht met de volgende veranderingen:
• Spelers met een lage handicap (tot 1 maart EGA-handicap 4,4 of lager) kunnen nu ook 9-holes qualifying ronden en wedstrijden spelen.
• Het WHS hanteert niet langer een afwijkende berekening voor spelers met een handicap boven de 36,0 (dit was een extra slag voor elk punt boven handicap 36). Handicaps boven de 36 worden in het WHS ook op één decimaal nauwkeurig bepaald, wat kan resulteren in meer of minder slagen t.o.v. de oude tabellen. Er is in het WHS dus één methode voor alle niveaus.
• De tabellen spreken over een Baanhandicap i.p.v. een Playing Handicap. De Baanhandicap geldt altijd als er een qualifying kaart wordt gelopen, of dat nu individueel (met een marker) gebeurt of in een wedstrijd (met een marker). Als je meedoet met een wedstrijd telt dus die Baanhandicap voor het berekenen van je dagresultaat, maar daarnaast krijg je ook een Playing Handicap die lager is dan je Baanhandicap en die uitsluitend je klassering in de wedstrijd bepaalt (zie voorbeeld).
3. Kies je juiste tee.
We hebben eerder gemeld dat vooral de golfers met een handicap van rond de 36 of hoger te maken hebben gekregen met forse stijgingen tot soms wel 10 punten hoger. Dit heeft tot gevolg dat de baanhandicap ook hoger wordt, de speler dus meer slagen mee krijgt en de doorstroomsnelheid daardoor lager wordt. Langzaam spel levert ergernis op. Probeer daarom eens van een ander teekleur te spelen. Het is echt een misverstand dat heren alleen van geel en dames alleen van rood moeten of mogen spelen. Speel als heer eens een keer van rood, zeker als je met een dame in een flight zit. Zeker zo gezellig! Je zult merken dat de baan heel anders is en dat je meer plezier krijgt omdat de baan van de rode tee ook gemakkelijker is.
4. Speel je juiste handicap.
Niets is frustrerender dan regelmatig met een score van rond de 20 stablefordpunten binnen te komen. Die lage score haal je omdat je handicap niet meer past bij je golfvaardigheid. Speel dus zoveel mogelijk qualifying kaarten zodat je de handicap krijgt die bij je past. Of ben je zo verliefd op je (lage) handicap dat je daar geen afstand van wilt doen? Ben je misschien bang dat je status minder wordt? Om (grote) handicapaanpassingen een normale zaak te laten worden, worden vanaf nu de scores in alle wedstrijden op golfbaan Welderen met een qualifying spelvorm (zoals stableford, strokeplay) gespeeld onder qualifying condities meegeteld bij het vaststellen van je WHS-handicap.
Zijn er onduidelijkheden met betrekking tot je WHS-handicap of -berekening, zet dit op de mail naar handicap@golfclubwelderen.nl.