BIJDRAGE FLORA & FAUNA COMMISSIE DROOMBOEK

We spreken Anton Kersten en Harrie Besselink in de Bestuurskamer in het clubhuis. Sinds 2018 bestaat de commissie uit 6 leden, daarvoor uit 2 of 3 leden. “Toen konden we haast niets doen,” zegt voorzitter Anton. “Maar door die nieuwe vrijwilligers zijn we ambitieuzer geworden.” Interviewer Eef Weenink is ook lid van de commissie. “Hij is als marshall ook onze observator” zegt Anton, “dankzij hem komen wij veel te weten hoe het landgoed er bij ligt.”

De golfbaan is 65 ha groot, ongeveer 30% daarvan is beschikbaar voor natuurlijke bewerking. “Je moet zo natuurlijk mogelijk in het landschap passend flora– en faunabeheer toepassen” aldus Anton. “Golf en flora en fauna moeten in elkaars verlengde liggen. Samen met de greenkeepers moeten we daar voor zorgen. En die samenwerking is best goed.”

De commissie kan niet alles weten of doen. Dus is een goede relatie opgebouwd met de “Stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk”, met de Stichting Gelders Landschap. In vervolg op het Committed to Birds-programma van de NGF wordt er binnenkort een ijsvogeltjeswand geplaatst, die ook geschikt is voor de oeverzwaluw. Kennis wordt binnengehaald over bijvoorbeeld libellen, vlinders. Van de universiteit van Nijmegen komt extra kennis over spreeuwen. De golfclub zal ook deelnemen aan onderzoek van deze universiteit, waarbij insectenvallen geplaatst worden. De afgelopen jaren is alles op F&F-gebied in kaart gebracht, zoals de vleermuizen, de visstand. Op 18 mei is weer de jaarlijkse vogeltelling.

“Het landschap moet aangepast worden aan veranderende omstandigheden. We moeten de natuurlijke kringloop optimaliseren”, zegt Harrie. Hij noemt enkele voorbeelden, zoals: zonder rupsen geen koolmees, zonder merels geen vlaamse gaai. Daar denk je als golfer niet aan als je je balletje slaat maar het is wezenlijk voor de kringloop. “Er zijn op de golfbaan meer dan 50 soorten vogels, en die moeten allemaal voedsel hebben. Je moet dus zorgen voor voldoende insecten-aanvoer voor de vogels. En dat doe je door bepaalde bloemen en planten, heesters, struiken en vruchtdragende bomen rond de baan te hebben.”

Een droom van hen is om de baan in 3-traps fasering te maaien. In die opzet heb je eerst de vlakke fairway, daarna komt een strook met lage, semi-rough, en dan een strook met hoge rough met daarachter bomen. “De ballen rollen dan niet door, en dat is goed voor de natuur” aldus Anton. “En je hebt ook een goede aanvliegroute voor de vogels, van laag naar hoog” vult Harrie aan.

Om zo’n idee, zulke plannen te realiseren is een goede communicatie tussen alle betrokkenen nodig. Ronald van Os, Hoofd Greenkeeping, is in principe primair verantwoordelijk voor de hele baan. “De samenwerking met hem verloopt steeds beter, we houden rekening met elkaar” aldus Anton. Als gevolg van het inzicht dat de commissie aan de greenkeepers geeft, worden de bomen om en om gesnoeid, zo ook dit jaar. “En de niet-gesnoeide komen volgend jaar weer aan bod” zegt hij. “Niet allemaal tegelijk want dan gaan in één klap veel voedsel, veel insecten verloren, die weer nodig zijn voor de vogels.” Dit heet sinusbeheer, leert de interviewer. “Het is een golfbeweging om steeds voedsel te houden voor de vogels” zegt Harrie.
De schapen. “Die zorgen ervoor dat er door de greenkeepers op de plaatsen waar die eten, beperkter gemaaid hoeft te worden. En die tijd kan Ronald dan weer gebruiken om de fairways meer te maaien” vertelt Anton. “Zo helpen we elkaar ook.”

“Jullie moeten veel meer aan je eigen PR doen” stelt de interviewer. “Dit is allemaal volstrekt nieuw voor mij, en ik denk voor wel 95% van de leden.” Dat zou de commissie ook graag doen maar het is een beetje zoeken naar de mogelijkheden daartoe. Ad de Wit is de PR-man van de commissie, en er bestaan al enkele ideeën daarvoor, zoals om een groep vrijwilligers te creëren die zo nu en dan mee doet. Zijn er mensen met bepaalde kennis op de club? Anton zou graag met ze in contact komen.

Voor de komende jaren zou de commissie ook graag zien dat de wandelpaden op de golfbaan zo ingericht worden dat je over een duidelijk aangegeven pad van het ene naar het andere natuurgebied kunt lopen. “Deze paden zouden vanaf hole 14 langs de drivingrange via hole 10 of hole 3 naar park Lingezegen moeten lopen.” “Park Lingezegen trekt ook veel dieren, vogels, insecten aan. Daar kunnen wij van profiteren door ons terrein daarop aan te laten sluiten qua beplanting,” vult Harrie aan.

“En de natuur kan ook aanleiding zijn voor wandelaars om te gaan golfen. Wij hebben een prachtig terrein en wij kunnen dat nog mooier maken.” Momenteel wordt iets meer dan
€ 1,00 per lid besteed aan flora en fauna. “Dat is de laatste jaren gelukkig al behoorlijk verhoogd”, aldus Anton, “maar nog wat meer zou welkom zijn om onze doelen te kunnen realiseren. Ten behoeve van de dieren én van de golfers.”

Met deze boodschap eindigt het interview, de interviewers achterlatend met meer kennis maar ook meer vragen. € 1,00 per lid? Dat meen je toch niet !!

Meer informatie

In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus. Phasellus viverra nulla ut metus varius laoreet. Quisque rutrum. Aenean imperdiet. Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies nisi. Nam eget dui.

Etiam rhoncus. Maecenas tempus, tellus eget condimentum rhoncus, sem quam semper libero, sit amet adipiscing sem neque sed ipsum. Nam quam nunc, blandit vel, luctus pulvinar, hendrerit id, lorem. Maecenas nec odio et ante tincidunt tempus. Donec vitae sapien ut libero venenatis faucibus. Nullam quis ante. Etiam sit amet orci eget eros faucibus tincidunt. Duis leo. Sed fringilla mauris sit amet nibh. Donec sodales sagittis magna. Sed consequat, leo eget bibendum sodales, augue velit cursus nunc, quis gravida magna mi a libero. Fusce vulputate eleifend sapien. Vestibulum purus quam, scelerisque ut, mollis sed, nonummy id, metus. Nullam accumsan lorem in dui. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; In ac dui quis mi consectetuer lacinia.

G-W5LYCT7MKN